Cukry a sladidla        (autor článku MUDr. David Frej)

V celosvětovém měřítku je produkován cukr ze 60 % z cukrové třtiny a ze 40 % z cukrové řepy. Cukr - sacharóza neboli také cukr řepný či třtinový se rozšířil jako sladidlo v posledních 200 letech. Spolu s medem známým již odedávna patří mezi nejpoužívanější sladidla přírodního původu. Cukr získal pověst zloděje vitamínů, protože se mělo za to, že při odbourávání cukru v těle se spotřebovává vitamín B1. Vitamín B1 je potřebný k odbourávání cukru a sacharidů. Čistý cukr se tedy metabolizuje „na účet" jiných potravin obsahujících sacharidy současně s vitamínem B1.

Stolní cukr

Stolní cukr (sacharóza) obsahuje 50 procent glukózy a 50 procent fruktózy. Fruktóza se metabolizuje v játrech přímo, a metabolickým produktem jsou odpadní produkty, okamžitou energii poskytuje sacharóza. Přírodní řepný cukr (u nás) nebo přírodní cukr z cukrové třtiny neprochází chemickou úpravou a obsahuje nějaké minerály , i když poskrovnu. 1 lžička obsahuje 15 kilokalorií, takže jak u bílého, tak jiného cukru je nutné dávat pozor na množství.

Ovoce

Ohledně ovoce existuje spor: máme je jíst častěji, a pokud ano, tak kdy? Ti, kdo odmítají ovoce, poukazují na glykemický index a tvrdí, že ovocný cukr může vést ke vzniku cukrovky, přičemž upozorňují na to, že ovocný cukr je fruktóza a fruktóza zatěžuje játra.

Jaké jíst ovoce

Průměrná hodnota GI v ovoci se pohybuje od nízkého GI 22 pro třešně až po 72 u vodního melounu. Bobule obsahují mnoho antioxidantů ve slupce a vlákninu. Bobule a jablka jsou nejvhodnějším a navíc domácím ovocem. Z bobulí patří prvenství borůvkám. Ovoce by mělo být konzumovány buď samostatně, nebo s obilninami. Ovoce samotné se stráví rychle. Ovoce v kombinaci s jinými potravinami zůstává delší dobu v trávicím systému a začne kvasit, čímž narušuje trávení všech potravin v zažívacím traktu.

Fruktóza

Cukr ovocný je sladidlo, které je součástí cukru sacharózy. Je asi o 20 - 50 % sladší než sacharóza. Sirupy s vysokým obsahem fruktózy tzv. fruktózové kukuřičné sirupy obsahují od 55 procent do 90 procent fruktózy. Vědci dospěli k závěru, že nejvíce populární jsou sladké nápoje obsahující 65 procent čisté fruktózy. Podle profesora preventivní medicíny Obezita Research Center, Michaela Gorana, jsou hlavní příčinou obezity u dětí fruktóza v nápojích a stravě. Mateřské mléko obsahuje laktózu, která se jako cukr z mateřského mléka u kojenců tráví dobře. Ale různé potraviny pro kojence, dětské obiloviny a musli, ovocné džusy, přesnídávky, limonády a jiné potraviny často obsahují fruktózu a nesmírně zatěžují játra. Profesor Goran poukazuje na to, že vláknina v ovoci brání rychlému vstřebávání fruktózy a snižuje negativní účinky ovocného cukru.

Fruktóza má nízký glykemický index (GI) (pomaleji se přeměňuje na glukózu), ale způsobuje zdravotní obtíže, zejména inzulinovou rezistenci a ukládání tuku. Ve škodlivých účincích předčí glukózu ve stolním cukru (kombinace fruktózy a glukózy). Vědci krmili laboratorní myši fruktózou, aby vyvolali cukrovku (inzulinovou rezistenci) v zájmu testování antidiabetik. Varuji před konzumací potravin bohatých na fruktózu nebo fruktózy samotné.

Nesnášenlivost fruktózy způsobuje zažívací obtíže:

Fruktóza, přírodní cukr v medu a ovoci, může způsobovat zažívací obtíže,u kterých nenacházíme jinou příčinu, stojí ve zprávě z univerzity v Iowě. Nesnášenlivost fruktózy způsobuje v některých případech syndrom dráždivého tračníku. Ve studii na 219 pacientech s nadýmáním a bolestí břicha lékaři našli u 78 % špatné zažívání fruktózy. U 82% z nich byl diagnostikován syndrom dráždivého tračníku. Pro některé nemocné s tímto syndromem by úlevu mohl přinést snížený příjem fruktózy, tj. ovoce a medu.

Med obsahuje kolem 80% hroznového a ovocného cukru. Zbytek je voda. Vitamíny a nerostné látky jsou obsaženy jenom v nepatrných stopách a nemají s ohledem na spotřebované množství žádný význam pro zdraví. 

Agave sirup obsahuje až 56-92% fruktózy a není o nic lepší než jiná sladidla.

Javor cukrový jsou stromy, z nichž se dá získat cukr sacharóza. Naříznutím vytéká šťáva, varem vzniká tradiční javorový sirup. Je srovnatelný s medem.

Steviosid je přírodní sladidlo z listů keře stevie - Stevia rebaudiana Bertoni, který se k tomuto účelu pěstuje. Nemá energetickou hodnotu. Je vhodný pro diabetiky, neboť neindukuje potřebu tvorby inzulínu a jeho vedlejší účinky jsou zanedbatelné. Stevie má sladivost téměř 300x vyšší než cukr.

Palmový cukr. Přírodní nízkokalorické sladidlo v biokvalitě. Ekologicky získaný cukr s medovou chutí vyráběný zahuštěním sladké mízy z palmy olejné. Lze používat na pečení a slazení, vynikající chuti a nízkého glykemického indexu.

 

Doporučení

Ze sladidel a cukrů je nejvhodnější používat ty, které jsou průmyslově neupravované, a pokud možno v malé míře, protože ani přírodní sladidla nemají málo fruktózy a kalorií. Doporučuji ovoce s vlákninou (jablka, bobulovité ovoce, třešně) a nejlépe konzumovat dopoledne. Ze sladidel květový med v malé míře (max 1 lžička denně), bio palmový cukr a stevie.

 

Počet kávových lžíček cukru v některých nápojích

Nápoj:
0,33 l grepový džus 13
0,33 l cola 11
0,33 l ice tea 8
0,33 l jablečný džus 10

 

O cukru z knihy Sugar Blues

Děj, který probíhá v organizmu po požití cukru: cukr je po vstřebání ze střeva využit v případě potřebyt jako energetický zdroj pro buňky, zejména mozkové. Nadbytek se ukládá v játrech v podobě zásobního cukru, glykogenu. Slinivka vylučuje inzulin, který snižuje glukózu v krvi, naproti tomu nadledvinky glykémii (hladinu krevního cukru) zvyšují. Nastává důležitá rovnováha mezi hladinou cukru a hladinou krevního kyslíku. Ale v případě, že jsme snědli cukr rafinovaný (tedy sladkosti, bílá rýže, bílé pečivo apod.), sacharóza je vylučována do střeva a opět vstřebána v podobě glukózy, glukóza v krvi narušuje vytvořenou rovnováhu mezi glykémií a kyslíkem, hladina cukru je zvýšena. Organizmus kritickou situaci řeší vylučováním inzulinu, hladina cukru klesá pod přiměřenou hladinu. Organizmus prochází krizí, změnou nálady, člověk je vyčerpaný. Nadledvinky na sníženou hladinu cukru reagují vylučováním hormonů k opětovnému zvýšení glukózy v krvi.

Autor považuje čarodějnictví ve středověku za projevy cukrové deprese. Cukr je podle Duffyho „zabiják číslo 1, největší zlořád, který průmyslová revoluce dovezla..“. S výrokem dr. Paulinga, psychiatra, že “…mentální onemocnění je z velké části způsobeno abnormální reakcí organizmu ovlivněnou dědičností a nesprávnou výživou..“. autor doporučuje provádět u lidí při obtížích test snášenlivosti glukózy.

Autor kritizuje mocné lobby potravinových firem, maskující přítomnost cukru a jeho škodlivost různými způsoby, např. uváděním názvu uhlohydráty, přípon -oza (dextroza, fruktóza apod.), ačkoli jde pouze o rafinovaný cukr obsahující kalorie (prázdnou energii) a nic víc. Sacharidy jsou jednou ze tří živin, ale je velký rozdíl mezi cukrem přírodním a cukrem rafinovaným.

Cukr snězený s jídlem způsobuje v žaludku kvašení kyselin. Při kombinaci škrobů a cukrů se uvolňuje kysličník uhličitý, kyselina octová, alkohol. Bílkoviny v kombinaci s cukry se rozkládají na toxiny. Trávicí problémy jsou z velké části zapříčiněny velkým množstvím konzumovaného cukru, proto diety s omezením cukru zmírňují až léčí tyto obtíže.

 

Recepty s přírodním cukrem

Kuličky z palmového cukru

500g rýžové mouky

400ml kokosového mléka

1/4 lžičky skořice

120g strouhaného palmového cukru

1 šálek strouhaného kokosu

Nasypejte rýžovou mouku do mísy, ve které udělejte důlek. Vmíchejte skořici a kokosové mléko. Vypracujte těsto. Na velké pánvi přiveďte vodu k varu na středním ohni. Z každé lžíce těsta vytvořte kuličky, z které vytvořte placky a ty obalte v palmovém cukru. Do mělké misky nasypte kokos. Kuličky vařte ve vroucí vodě 8 minut až poplavou na hladině. Ještě teplé obalte v kokosu a podávejte.

 

Ovesno-jablečné mufiny

1 šálek celozrnné špaldové mouky

1 šálek ovesných vloček

1/2 lžička himalájské soli

1 lžíce prášku na pečení

1/2 lžička muškátového oříšku

2 lžičky skořice

1/2 lžičky sáčku s extraktem Stevie

1 vejce

3/4 šálku bio mléka

1/4 šálku olivového oleje

1 středně velké jalbko, bez jádřince, nakrájení na hrubší kousky

3/4 šálku hrozinek

Předehřejte troubu na 200 st.C. Ve velké míse zkombinujte prvních 7 ingrediencí. Ve střední míse smíchejte zbylé ingredience. Suché ingredience pomalu vmíchejte do tekutých ingrediencí. Lžící naplňte těsto do formiček na mufiny. Pečete asi 15 minut.

 

Pudink s palmovým cukrem

šálek nakrájených datlí

1/2 šálku rýžové mouky

2 šálky kokosového mléka

1 lžička mletého kardamomu

2 šálky strouhaného palmového cukru

 

Povařte palmový cukr ve 4 šálcích vody. Vmíchejte datle a duste do měkka, vmíchejte rýžovou mouku a duste. Přidejte kokosové mléko s kardamomem. Přiveďte k varu a sundejte z ohně. Podávejte teplé.

 

Bio palmový cukr a přírodní sladidlo stévii lze zakoupit v PROMĚNCE.

 
 
TOPlist