KOŘENÍ V KUCHYNI    (autor článku: MUDr. David Frej)

Kdo vaří jinou než českou kuchyni, tak již ví, jak je koření důležité. Přitom jeho používání není nijak složité a nezahrnuje zvláštní a obtížně dostupná exotická koření. Koření má ještě jednu vynikající vlastnost. Dokáže měnit kvalitu potravin. Například pískavice podporuje stravitelnost ryb, kardamom neutralizuje kofein a brání zahleňování mléčných výrobků atd. Většina pokrmů v receptech východní nebo středomořské kuchyně začíná restováním koření na másle nebo kvalitním nejlépe olivovém oleji, na kterém se koření orestuje, a následně přidané ingredience (zelenina atd.) získají příjemné aroma a pokrm je pak lehce stravitelný. V přiměřeném množství koření stimuluje a udržuje dostatečně silné trávení a působí nejen detoxikačně, ale i léčivě proti nemocím.

Trávení proti nemocím

Trávení představuje základní podmínku zdraví, protože zaručuje správné natrávení potravy v našem zažívacím traktu. Potrava (živiny) je natrávena, zejména v žaludku a tenkém střevě, pomocí enzymů na jednoduché vstřebatelné složky – cukry (jednoduché sacharidy), volné mastné kyseliny (tuky) a aminokyseliny (bílkoviny). U člověka, který má svůj metabolismus v rovnováze, pracuje trávení účinně a správně. Potrava se v tenkém střevě rozloží na dvě části – živiny, které se vstřebají, a na odpadní látky vyloučené ve stolici. Živiny postupně přinášejí stavební látky pro ostatní tkáně v těle. Podstatou nemoci je nedokonalé trávení potravy. Slabé trávení nedostatečně rozloží živiny (tuky, cukry a bílkoviny), které se nevstřebávají a usazují ve střevech. Tkáně nedostávají látky, které potřebují pro svou funkci a regeneraci. Postupně se dostavuje únava z nedostatečného přísunu živin, v krvi kolují toxiny z nedokonale natrávené potravy, jež se postupně usazují v orgánech a zatěžují detoxikační orgány (hlavně játra a ledviny). Správně vyvážené trávení stráví potravu dokonale, nevznikají toxiny a tím základ budoucí nemoci. Člověk se těší optimálnímu zdraví a má pozitivní mysl.

Jak trávení a zažívání podpořit

Naše strava tvoří základ zdraví. Výživou a dostatečně silným trávením lze vyléčit až osmdesát procent (!) všech nemocí. Při silném trávení může organismus strávit i méně vhodnou stravu. Jakým způsobem posilujeme zažívání? Kromě bylin, z nichž používám kopřivu, pampelišku, čekanku, řepík, amalaki, bowelcare nebo triphalu, která navozuje očistu i omlazení organismu, je to vhodně použité koření, které umožňuje správné trávení a vstřebávání látek potřebných pro tělo. Lze restovat na celém koření, kdy se na rozpáleném oleji nebo másle či ghí orestuje např. římský kmín, kmín, hořčičná semínka a fenykl a následně se vmíchá mleté koření jako zázvor nebo kurkuma a postupně se přidávají další ingredience jako zelenina, luštěniny, ořechy apod. podle druhu receptu.

Koření na podporu trávení

Speciální směsi koření (Trikatu, Rása koření, Pačak) působí proti zažívacím obtížím. Přidávají se do jídla nebo se rozmíchají v malém množství vody, která se vypije po jídle. K harmonickým kořením dále patří kardamom, koriandr, fenykl, římský kmín, kamenná (himalájská) sůl, pravá skořice, bazalka (včetně svaté bazalky tulsi), zázvor, kurkuma, oregáno, šalvěj a šafrán. Kombinací těchto druhů koření lze vytvářet další směsi.

 

Koření uvedená v článku lze zakoupit v Proměnce.

 

 

TOPlist