ZDRAVÝ MOZEK                 (autor  článku: MUDr. David Frej)

 

Zdravý mozek  - prevence proti demenci                

Pokud nemůžete najít klíče od bytu nebo jste zapomněli na narozeniny přítele, nezoufejte, nemělo by se s nejvyšší pravděpodobností jednat o Alzheimerovu demenci. Alzheimerova choroba je degenerativní onemocnění centrálního nervového systému. U nás se vyskytuje asi u 130 tisíc lidí a jejich počet každým rokem stoupá. U osob nad 85 let je prevalence Alzheimerovy choroby odhadována až na 50 %. Onemocnění se objevuje nejčastěji po 65. roce věku, kdy je výskyt 10%, ale může se vyskytnout i u mladších jedinců. Jde o primárně degenerativní onemocnění se zřetelnou genetickou složkou projevující se ukládáním tzv.amyloidových plaků v mozku a odumíráním mozkových buněk. Průběh onemocnění se vyznačuje především postižením vyšší nervové činnosti ve smyslu postupného úbytku kognitivních (poznávacích) funkcí, narůstajících potíží v chování s následným snížením soběstačnosti. U Alzheimerovy nemoci se jako první zhoršuje paměť. Pak následují nesprávné úsudky s osobními a povahovými změnami: podrážděnost, výbušnost, deprese, nervozita a úzkost. Nejdůležitějším rysem je progredující povaha onemocnění s postupující demencí.

Co Alzheimerovu nemoc způsobuje? Někteří poukazují na znečišťující látky-hliník, třetí nejčastěji se vyskytující prvek na zemském povrchu. Alzheimerova nemoc postihuje převážně osoby středního věku a starší, proto jedna skupina vědců považuje tento jev za příčinu stárnutí. Jiní obviňují nedostatečný příjem některých živin, účinek volných radikálů na mozek bez ochranného účinku antioxidantů nebo slabý imunitní systém. Nejčastěji se za příčinu považuje hliník a velká konzumace některých potravin.

Několik způsobů, jak podpořit tvorbu nových mozkových buněk a jak se bránit demenci včetně Alzheimerově.

1. Jezte potraviny zdravé pro mozek. Potraviny škodlivé a způsobující zánět poškozují i mozek. Přenos nervových vzruchů (ovlivňujících učení a paměť) mezi mozkovými buňkami narušují ztužené tuky, velký přísun omega-6 tuků, smažené pokrmy, fast-food, pšenice, mléčné výrobky a kofein. Výrazně mozkovou činnost posilují omega-3 tuky (ryby, ořechy, semínka, lněný olej). Tyto zdravé tuky brání nejen demencím, ale též depresím.

2. Pohyb a cvičení posiluje paměť, zlepšuje myšlení a snižuje riziko demence. Mozek pro svou činnost vyžaduje kyslík. V průměru pro posílení mozku stačí 30 minut 4xtýdně. Při cvičení a pohybu se vylučuje látka zvaná růstový hormon, který mozkové buňky posiluje a ozdravuje. Nestačí jen aerobní cvičení, ale také protahovací cviky, které snižují stres.

3. Duševní trénink. Myšlení a paměťové schopnosti fungují lépe při mentálním tréninku, tak jako se tělesné funkce zlepšují  při pravidelném fyzickém cvičení. Duševní trénink není ničím převratným, přesto je velmi prospěšný. Trénink mozku jeho hmotu zvětšuje, a výsledky ukazují na možnost zpomalit stárnutí mozku. Navzdory daným důkazům mnoho z nás stále věří, že naše mozková kapacita je vrozená. Nervové buňky jsou určeny k přijímání signálů v každém věku. V aktivně pracujícím mozku buňky neodumírají; naopak vznikají nové. Trénujte mozek. Vhodné je luštit křížovky, sudoku, soupeřit doma s účastníky televizních soutěží, hrát puzzle, scrabble, slovní hry a naučit se tance.

4. Paměť. Snažte se udržovat paměť aktivní, a vybavovat si informace. Věřte, že paměť se s věkem nemusí zhoršovat. Pokud víte, že si danou informaci chcete zapamatovat a později si ji vybavit, snáze se daná věc ukládá do paměti.

5. Odpočinek a spánek. Ve spánku se analyzují události během dne a regeneruje se dlouhodobá paměť. Paměť se nejlépe obnovuje ve spánku, pokud spíme dostatečně dlouho. Současná populace trpí nedostatkem spánku, uvádí se, že v dnešní době spí většina lidí o 2 hodiny méně než před 100 lety. Paměť a mozek regeneruje krátký odpolední spánek, asi 20 minut. 

Potraviny a demence - zdravé a škodlivé

Potraviny prospěšné proti demenci: vlašské ořechy, bio nehomogenizované mléko, obiloviny (bez lepku, oves), brusinky, borůvky, jablka, bio vejce, výhonky, brokolice, kapusta, špenát, mrkev, losos, skořice, kurkuma, olivový olej, bio kakao a bio čokoláda.

Potraviny škodlivé pro mozek, pokud se konzumují ve větší míře: mléčné výrobky, pšenice, kofein, rafinované rostlinné oleje, ohřívaná jídla, konzervy, polotovary, "Ečka"…

Bylina:  BRAHMI

Brahmi, neboli Gotu kola je jedna z hlavních bylin pro regeneraci nervové soustavy. Brahmi je známo zejména pro své účinky na nervovou soustavu a buňky. Používá se tam, kde chceme zvýšit inteligenci, dlouhověkost, paměť. Zklidňuje i posiluje funkci nervové soustavy a netoxikuje a odstraňuje blokády v nervovém systému.

Účinky Brahmi:                 

Působí proti mentálnímu stresu

Pozitivně působí u deprese, strachu, negativních emocí a nedostatku koncentrace.

Pozitivně působí na mentální a emoční rovnováhu. 

Zlepšuje paměť.

Působí u nespavosti.

Posiluje oslabený imunitní systém.

 

Tulsi Brahmi čaj

Směs čisté Tulsi s lístky Brahmi, příznivě ovlivňující paměť.

Tulsi posiluje obranyschopnost, zvyšuje imunitu a brání nachlazení, jedná se o silný antioxidant. Podporuje životní sílu a dodává energii. Navozuje fyzickou pohodu a uvolnění. Pozitivně ovlivňuje metabolismus tuků, hladinu cholesterolu a krevního cukru.            

 

Ze světa zdraví:

Výzkum ukazuje, jak podpořit mozek v boji proti demenci:

Účinnou látkou se ukázal být cholin, jeden z vitamínů B. Mozek přeměňuje cholin na acetylcholin, což je chemická látka přenášená nervovými buňkami zajišťujícími paměť a myšlení. Lze užívat doplňky, například cholin, acetylcholin nebo lecitin, jenž obsahuje cholin.

Například v šestiměsíční londýnské studii se pacientům s Alzheimerovou demencí podávaly vysoké dávky lecitinu. 50 % z nich se zlepšila paměť, myšlení a schopnost vykonávat každodenní potřeby. Výsledky testů u podávání cholinu stojí za zmínku. Užívání cholinu prokazuje nejúčinnější terapii poruch chování u osob, které Alzheimerova nemoc postihla v pozdějším věku nebo v mírnější podobě.

Výzkum svědčí o tom, že u nemocných Alzheimerovou nemocí nejsou poruchy následkem nedostatku látek jako jsou lecitin nebo cholin, ale z jiného důvodu. Tito pacienti stárnutím ztrácejí schopnost tvořit z těchto látek acetylcholin. Proto  má lecitin u Alzheimerovy nemoci účinek pouze v raných stadiích, v době, než nastává pokles schopnosti tvořit acetylcholin. Je vhodný ale právě v prevenci. Vědci zjistili, že hliník blokuje metabolismus cholinu. Pokud se netvoří, není dostupný jako neuropřenašeč pro myšlenkové a paměťové pochody. Marquisová přišla na zajímavou věc: větší přísun vápníku snižuje hromadění hliníku v důležitých oblastech mozku. Další možností, jak zpomalit nebo zabránit nástupu Alzheimerovy nemoci, je konzumace zeleniny a ovoce obsahující lykopen – cherry rajčat, vodního melounu, růžového grapefruitu  a guavy. Lykopen, silný antioxidant chránící před rakovinou a srdečním onemocněním, je obsažen ve velkém množství v červených částech rajčat.

V boji proti Alzheimerově nemoci tedy uspějeme detoxikační terapií, lecitinem, cholinem a fosfatidylcholinem. Z bylin jsou to směsi na podporu činnosti a regenerace mozku: Klidná Mysl, Ašvaganda, Ginkgo biloba a Brahmi.

 

Cvičení

Cvičení na harmonický krevní tlak

Posez: na zemi nebo na židli.

Oči zavřené soustředěné na 3.oko.

Dýchání: levou nosní dírkou jemné dýchání do břicha.

Pozice rukou: levá ruka je v džyan mudra (palec se dotýká ukazováku), palcem pravé ruky stiskněte pravou nosní dírku.

Doba: 10 minut

Ukončení: nadechněte se, zadržte na chvíli dech, vydechněte, opakujte dvakrát.

 

Recepty pro zdravý mozek

Losos s mangoldem                

2 lososí plátky, každý po 100 g

2 lžíce extra panenského olivového oleje

2 stroužky prolisovaného česneku

1/4 šálku čerstvé citronové šťávy

1 svazek mangoldu, omytého, nasekaného, dušeného na párou

2 lžíce nasekané čerstvé petržele

 

Předehřejte gril. Omyjte a osušte rybu, kterou potřete olivovým olejem a česnekem. Grilujte lososa 5 minut na každé straně.  Na talíř rozprostřete mangold, přidejte lososa, přelijte citronovou šťávou a ozdobte petrželí.

                    

Pečená mrkev s olivovým olejem

4 porce

700 g mrkve

2 lžíce extra panenského olivového oleje

1 lžíce balzamikového octa

1/2 lžička kamenné nerafinované soli

 

Troubu předehřejte na 180 st.C. Do mělkého pekáčku dejte pečící folii.  Odstraňte konce mrkve, rozpůlte, pak podélně rozřízněte a opět podélně nakrájejte na tenké proužky.  V míse obalte mrkev v olivovém oleji s balzamikovým octem.  Na pekáček rozložte proužky mrkve a posolte. Pečte při 180 st.C asi 30 minut, až se mrkev opeče dozlatova.

                  

Borůvkovo-mandlový nápoj                 

2 lžíce mandlí

2 lžíce slunečnicových semínek

2 lžíce lněných semínek

3 šálky vody

1/2 šálku čerstvých borůvek

1/2 lžičky vanilky

1/2 lžičky muškátového oříšku

 

Semínka a mandle namočte přes noc do vody a ráno nechejte odkapat.  V mixéru rozmixujte mandle, slunečnicová a lněná semínka. Pomalu přidávejte vodu.   Do rozmixované směsi vmíchejte borůvky, vanilku a muškátový oříšek a mixujte až se vytvoří pěna.

 

 

                                     Bylinné produkty doporučené v článku lze zakoupit v Proměnce.

                  

 

TOPlist